10 redenen waarom acupunctuur niet eng is

Acupunctuur eng? Niets is minder waar! Angst voor acupunctuur komt meestal voort uit de onbekendheid voor deze geneeswijze. Daarom: 10 redenen waarom acupunctuur niet eng is!

Reden 1: het doet geen pijn

Het doet echt geen pijn! Correctie meestal niet. Soms voel je een klein prikje, maar als de naald er eenmaal inzit voel je niks meer van de naald. Sommigen ervaren een tinteling wat het Qi gevoel genoemd, oftewel het stromen van de energie.

Reden 2: meridiaan stelsel

Er wordt niet in aders of pezen geprikt. Naast het stelsel van spieren, pezen en bloedvaten hebben de Chinezen nog een ander stelsel ontdekt. Namelijk het meridiaan stelsel waar de energie doorheen stroomt. De punten die er geprikt worden liggen op dat stelsel.

Reden 3: dunne naalden

Naalden net zo dik als bij het bloedprikken? Daar zou ik zelf ook niet vrolijk van worden. De naalden die er gebruikt worden zijn ontzettend dun, variƫrend van 0,16 tot 0,25 mm dik.

Reden 4: oppervlakte

Gaat de naald diep het lichaam in? Nee, in de meeste gevallen niet. Net door de huid is vaak voldoende. Er is zelfs een Japanse methode die gebaseerd is op heel oppervlakkig prikken.

Reden 5: geen geitewollensokken methode

Het is niet een geitenwollensokken methode. In de afgelopen decennia is er veel onderzoek naar acupunctuur gedaan en ook veel aantoonbaar bewijs gevonden dat het werkt. Het is zelfs de complementaire geneeswijze waar het meeste bewijs voor is gevonden.

Reden 6: ook bij zwangerschap

Zwanger? Acupunctuur kan dan ook veel doen, een aantal punten mogen niet gebruikt worden dus het is belangrijk om het aan te geven. Logisch is natuurlijk de buik en alles wordt in overleg gedaan.

Reden 7: goede acupuncturist

Zoek een acupuncturist die bij je past en waar je je gemakkelijk bij voelt. Dat scheelt de helft al in stress naar aanloop van het eerste consult.

Reden 8: tweede consult

Het tweede consult is in 90% van de gevallen al niet eng meer.

Reden 9: laseracupunctuur

Er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van laseracupunctuur, dezelfde werking maar dan zonder naalden. Er zijn een aantal acupuncturisten in Nederland die dat doen.

Reden 10: ervaringsdeskundige

Een ervaring van Fleur (11 jaar) die het eerst niet durfde maar het toch heeft gedaan.
Vond het eerst doodeng, heeft ook een half jaar geduurd voordat ik wilde. De eerste naald werd op mijn schouder gezet waardoor ik het niet kon zien. Toen ik vroeg wanneer de naald werd gezet bleek deze er al in te zitten. Niks gevoeld, dat ik me daar zo lang druk om heb gemaakt.

Meestal komt de angst voort uit onbekendheid. Klik hier voor meer informatie over acupunctuur.