Cupping

Wat is Cupping?

Cupping is een eeuwenoude techniek die onderdeel is van de traditionele Chinese geneeskunde. Deze techniek waarbij je een vacuüm creëert door middel van een plastic of glazen cup zorgt voor een betere doorstroming van het bindweefsel, bloedcirculatie en de Qi (energie). Er zijn verschillende methoden en technieken die worden gebruikt bij het cuppen. De laatste jaren wordt het ook steeds populairder onder sporters om hun sportprestaties te ondersteunen.

Soorten Cupping

Je hebt de zogenoemde dry cupping en de wet cupping. Bij het dry (droog) cuppen maak je gebruik van een glazen, bamboe of plastic cup waarbij je de lucht uit de cup haalt en zo de huid vacuüm wordt gezogen. Bij wet (nat) cuppen maak je eerst kleine gaatjes in de huid en zet je daarna de cup erop zodat er bloed uit de huid wordt getrokken als de cup erover heen komt. Dit is heel effectief bij bijvoorbeeld ernstige schouderklachten.

Zelf maak ik in de praktijk gebruik van vuur cuppen. Dit doe ik met een glazen cup en vuur waarmee ik de cup verwarm en daarna op de huid plaats. Door de toevoeging van warmte breng je het bloed en de Qi sneller in beweging waardoor pijnen en stagnaties van energie verminderen of verdwijnen. Dit zorgt vaak voor een aangenaam en lichter gevoel na de behandeling.

Ik gebruik verschillende manieren van behandelen. De cups kunnen kortdurend op het lichaam worden gezet, en steeds verplaatst worden. Dit wordt op en af cuppen genoemd en pas ik vaak toe op de rug. Ook kunnen de cups een paar minuten blijven staan op de plaats of wordt glijdend cuppen toegepast waarbij je de cup verschuift terwijl die op de huid zit. Welke behandelmethode hangt af van de klacht en de plek waar de klacht zich bevindt.

De voordelen

Een cupping behandeling maakt het bindweefsel losser en zorgt voor een betere doorstroming van bloed en energie. Daarnaast voert het afvalstoffen via de huid af, verminderd of lost spierknopen op en verminderd het pijn.

Bij welke klachten gebruik je Cupping?

Je kunt het inzetten bij verschillende klachten:

 • Pijnlijk of vastzittende spieren
 • Schouder/nek klachten
 • Rug klachten
 • Vermoeidheid
 • Beginnende verkoudheid
 • Astma of andere luchtwegklachten
 • Hoofdpijn/Migraine
 • Burn-out of stress klachten
 • Schouder en knie klachten
 • Vochtophopingen
 • Verklevingen

Meestal zet ik cupping in als aanvulling op een acupunctuurbehandeling. Omdat je met de acupunctuursessie de energie al in beweging hebt gebracht zal het effect van de cupping krachtiger zijn. Echter is het niet noodzakelijk en kan cupping ook prima worden gedaan zonder acupunctuur.

Vaak zijn er een aantal sessies nodig om de klachten te verminderen, dit kan je goed zien aan de reactie van de huid. Deze wordt rustiger naarmate de energie beter stroomt en er minder afvalstoffen aanwezig zijn. Je kunt pas weer cuppen als de huid zich voor het grootste gedeelte hersteld heeft. Meestal is dit binnen een week het geval.

Wat te doen na een behandeling?

Na een behandeling kun je een loom gevoel ervaren en voelt het gebied wat gecupt is vaak losser aan. Soms gaat het effect van de cupping nog even door en kan je jeuk voelen of dat de plekken die gecupt zijn van kleur veranderen. Binnen een paar dagen tot maximaal twee weken zijn de plekken verdwenen. Dit hangt af van de sterkte van cuppen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Omdat door het cuppen ook afvalstoffen afgevoerd worden en het gebied meer ‘open’ staat is van belang om dat goed af te dekken zodat er geen wind of vocht bij kan komen. Dit betekend ook dat je die dag niet kunt douchen. Daarnaast is het van belang om voldoende water te drinken.

Direct een afspraak maken?