Onderzoek van het CBS naar alternatieve zorg in Nederland

Het CBS heeft onderzoek gedaan onder Nederlanders naar de ervaringen van de alternatieve geneeswijzen die in Nederland aangeboden worden. Alhoewel de reguliere zorg meestal boven de alternatieve zorg gekozen wordt, is er wel een groeiende vraag naar alternatieve zorg. Een kwart van de bevolking vindt dan ook dat de vergoeding hiervoor in het basispakket van de zorgverzekering thuis hoort.

Even een aantal feiten op een rij:

  • 11% van de volwassen bevolking gaf aan in de afgelopen 12 maanden contact te hebben gehad met een alternatieve geneeswijzer.
  • De meest bezochte alternatieve genezers zijn de acupuncturist, osteopaat en chiropractor.
  • De meerderheid van de bevolking vindt dat alternatieve geneeswijzen in het basispakket van de zorgverzekering moet worden opgenomen, terwijl het nu bij de aanvullende verzekering ondergebracht is. 22% is van mening dat alle alternatieve geneeswijzen daarin thuis horen. En 38% vindt dat het voor enkele moet gelden, waarvan acupunctuur op nummer 1 staat.
  • Bijna 25% van de volwassenen hecht evenveel waarde aan de alternatieve en reguliere gezondheidszorg.
  • Vrouwen tussen de 25 en 65 en hoger opgeleiden komen naar verhouding vaker bij een alternatieve genezer terecht dan de rest van de bevolking.

Meer hierover lezen? Bekijk het hele onderzoek via onderstaande link.

Klik hier >