Hooikoorts behandelen met acupunctuur

Niezen, snotteren, jeukende en branderige ogen, vermoeidheid of juist een verstopte neus. Geen verkoudheid, maar wél de meestvoorkomende symptomen van hooikoorts. Terwijl de meesten blij zijn met het mooie weer en de bloemen die weer tot bloei komen is het een ramp voor hooikoorts patiënten.

Hooikoortsklachten

Wat gebeurt er nu precies als je last krijgt van hooikoorts? Kort gezegd is het een allergische reactie op gras-, boom- of (on)kruidpollen. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt doordat er na het inademen van de pollen een versterkte reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. Dit veroorzaakt de volgende symptomen:

  • De neus kan jeuken waardoor je veel moet niezen. Een verstopte of loopneus komt ook vaak voor.
  • De ogen jeuken, kunnen branderig aanvoelen en tranen vaak.
  • De keel kan droog en branderig zijn en soms is er een kriebelhoest.
  • Een vol gevoel in het hoofd.
  • Vermoeidheid en een koortsig gevoel.
  • Benauwdheid of een piepende ademhaling.
  • Slecht slapen door alle bijverschijnselen.

In eerste instantie kun je denken dat het een verkoudheid is, maar als het langer aanhoudt dan de gebruikelijke verkoudheid is er vaak meer aan de hand. Het kan tijdens het gehele seizoen voor komen, echter hebben de meesten er in het voorjaar last van.

Klachten verminderen

Je zal het maar hebben, dan ben je er mooi klaar mee. Binnen zitten terwijl de rest op een terrasje zit, ramen dicht houden, met een masker op in de tuin aan het werk en het gras laten maaien door je partner of de buurman. Mocht je geen groene vingers hebben dan is het niet hoeven grasmaaien wellicht zo gek nog niet. Maar toch, het beperkt je wel in je dagelijkse leven.

Soms kan medicatie helpen, alleen dat is vaak gericht op de symptomen die zich voordoen. Hierdoor wordt het dragelijker, echter het probleem blijft zich elk jaar weer herhalen. Soms gaat het uit zichzelf over, dit is voornamelijk in de jeugd. Eenmaal volwassen is dat een stuk lastiger.

Acupunctuur en hooikoorts

Een ander alternatief om hooikoorts te behandelen is acupunctuur. Tijdens de aanvallen is het een doeltreffend middel om de symptomen te bestrijden. Of zoals de Chinese geneeskunde er naar kijkt; je behandelt de uiting van het onderliggende probleem. Waarbij je buiten het pollenseizoen de oorzaak gaat behandelen zodat je het jaar daarop minder klachten hebt bij de start van het pollenseizoen. De oorzaak ligt vaak aan de ene kant bij wat je van je ouders mee hebt gekregen bij de geboorte en aan andere kant aan een verzwakt afweersysteem. Hier kun je met acupunctuur en wat geduld goed aan werken.

Heb je vragen over deze behandeling of ben je benieuwd of acupunctuur verlichting voor jouw klachten kan geven? Neem dan contact met mij op.

Hier kun je meer lezen over wat acupunctuur nu precies inhoudt.

>>Neem gelijk contact met mij op.