Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een al meer dan 3000 jaar oude behandelmethode. De naam acupunctuur stamt af van het Latijnse “acus punctura”, dat letterlijk “naald steken” betekent.

Acupunctuur

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze. Van oudsher dien je door middel van onder andere beweging, meditatie en de juiste voeding jezelf in evenwicht te houden. Van nature ben je in balans, maar gedrag, levensstijl en omstandigheden kunnen je uit balans brengen. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld stagnaties en/of leegtes van Qi (energie) en bloed ontstaan in het lichaam. Op het moment dat dit het geval is ontstaat disbalans, ongemak, pijn en uiteindelijk ziekte. Door middel van acupunctuur en kruiden wordt getracht de balans voor zover mogelijk weer te herstellen.

Acupunctuur: een effectieve geneeswijze

Voor een acupunctuurbehandeling wordt er gekeken óf en in welke mate er sprake is van disbalans in het lichaam. Dit doe ik onder andere door het onderzoeken van de klachten doormiddel van vraaggesprek, pols en tongdiagnose en te kijken naar de mogelijk onderliggende oorzaak. Voor het onderzoek en bij de behandeling maakt ik gebruik van acupunctuurpunten op het lichaam. Bij het aanprikken van deze punten wordt er een prikkel gegeven. Hiermee zet je het lichaam ertoe aan zijn natuurlijke balans te herstellen. Het is een zeer effectieve geneeswijze, waardoor:

  • Er een betere doorstroom van energie ontstaat;
  • Een energieblokkade verdwijnt;
  • De hoeveelheid energie toeneemt of wordt verplaatst naar een gebied dat te weinig heeft;
  • De kwaliteit van de energie verbetert.

Is acupunctuur eng?

Vaak hoor ik dat mensen het een eng idee vinden met die naalden. Maar is dat wel terecht?
Het prikken gebeurt met heel dunne en buigzame, steriele wegwerpnaalden. Hierdoor is het prikken niet of nauwelijks pijnlijk. Nadat de naald is gezet, kun je eventjes een tinteling voelen. Dit wordt het Qi gevoel genoemd, oftewel het stromen van de energie. Het is niet te vergelijken met dry needling, waarbij er vaak in spierknopen wordt geprikt. Dit wordt vaak als pijnlijk ervaren en is een compleet andere manier van behandelen.

Geen verwijzing van huisarts nodig

Voor acupunctuur is geen verwijzing van een huisarts voor nodig. Mocht je twijfels of vragen hebben, dan kun je mij daar telefonisch of via het contactformulier over benaderen. Dan kijken we samen of acupunctuur bij je past.

Direct een afspraak maken?