Druk, druk, druk… Stress is tegenwoordig aan de orde van de dag. Een hoge werkdruk, de druk van buitenaf door social media of de vele verplichtingen die we aangaan. Wat de reden ook is: van jong tot oud, we hebber er allemaal last van! De belangrijkste vraag is: wat kunnen we er aan te doen? Tai Chi, Yoga, meditatie, coaching, minder hooi op de vork nemen zijn onder andere oplossingen die goed kunnen werken. Een andere zeer effectieve methode is acupunctuur. Extra krachtig wanneer het wordt gecombineerd met eerder genoemde oplossingen.
Wat is stress?
Om bij de basis te beginnen heb ik de Dikke van Dale er maar eens bij gepakt. Daarin wordt stress als volgt geformuleerd: aanhoudende geestelijke druk; spanning. Of spanning die optreed als de draaglast te zwaar is voor het draagvermogen. Mooi geformuleerd, echter wat ik eruit opmaak is dat het met spanning te maken heeft. En dan voornamelijk geestelijke spanning. Spanning dat afhangt van iemand zijn draagkracht of de stress die iemand ervaart.
Daarnaast wordt er ook onderscheid gemaakt tussen “gezonde” spanning en “ongezonde”. Als je moet rennen voor je leven dan is een dosis stress noodzakelijk. Een andere vorm is lichte spanning voor een presentatie, wat niet verkeerd is – het zet je immers op scherp. Kortom: stress kan dus soms best handig zijn!
De schadelijkste en ongezonde variant is als de spanning blijft aanhouden en het lichaam niet terugkeert naar een rustniveau. Je spreekt dan van chronische stress. Dit kan veel gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gesteldheid. Oftewel: je ondervindt hiervan klachten.
Wat doet stress met je?
Leuk al die theorie, maar wat merk je er zelf van? De meesten kunnen wel voelen wat het met je doet. Het punt waarop je het voelt is bij iedereen weer verschillend. De één voelt het gelijk, de ander pas wanneer er zeer duidelijke symptomen zichtbaar zijn – zoals een rood aangelopen hoofd. Lichamelijk zul je merken dat je rusteloos wordt, dat spieren zich samentrekken. Hierdoor voel je dit vaak in de nek en de schouders. Sommigen krijgen hoofdpijn, rugklachten, (extreme) vermoeidheid of een brok in de keel die maar niet weg wil. Op de lange termijn zie je vaak veranderingen in lichaamshouding en gezondheidsklachten die meer uit het interne komen.
Toch zijn er ook veel mentale signalen voel- en zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een kort lontje, geheugen- en concentratieverlies en emoties die sneller opkomen.
Hoe verminder je met acupunctuur het stressgevoel?
Dat veel symptomen met spanning te maken hebben is wel duidelijk. Mentale en lichamelijke spanning gaat hand in hand en het één volgt het ander. Wat ik in de praktijk vaak zie is dat mensen te lang doorgaan met spanning opbouwen. Waardoor er als ware een sneeuwbal effect ontstaat en er steeds meer klachten bij komen.
Met acupunctuur verminder je dit op zowel lichamelijk als mentaal vlak waardoor de energie weer beter kan gaan stromen en de klachten zullen verminderen of verdwijnen. Daarnaast zul je op mentaal vlak stabieler worden zodat je minder snel stress zult ervaren. Een ander bijkomend voordeel is dat als je minder spanning in je lichaam hebt, je eerder zult voelen dat er wat aan de hand is in je lijf. Hierdoor kun je zelf eerder ingrijpen om de stress die je ervaart en de bijbehorende klachten te verminderen.
Herkenbaar? Kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Of wil je graag aan je gezondheid werken? Kijk dan eens verder op mijn website of neem contact met mij op om te kijken of ik wat voor je kan betekenen.
Hier kun je meer lezen over wat acupunctuur nu precies inhoudt.