Vermoeidheid en acupunctuur

Een veel gehoorde klacht is vermoeidheid. Het lijkt wel alsof het er bij hoort in het leven. Iets wat je er gratis bij krijgt. En daar zijn wij als Nederlanders dan weer dol op, dat gratis. Maar hoe komt het toch dat je dat steeds meer hoort?

Oorzaken vermoeidheid

Het is te verklaren die vermoeidheid; de Chinezen hebben er een logische redenatie voor. Dit heeft alles te maken met klimaat, eet/leefgewoonten, welk type je bent en beweging. Laten we beginnen bij wat nu zo typisch Nederlands is, hiermee kan ik het één en ander uitleggen.

Invloed van het weer op vermoeidheid

Zeuren over het weer, is toch wel één die bovenaan staat. En dan met name als het regent of als het plakkerig warm is. We leven in een erg vochtig klimaat. Nu zeggen de Chinezen dat je van vocht wat van buiten komt en het lichaam binnen kan komen, je ziek kunt worden. Wat voel je dan? Vocht maakt traag, zwaar en dan met name in de armen en benen. Niet helder meer kunnen denken, moeilijk tot dingen kunnen komen, je houdt vocht vast, komt van niks aan, je hebt vaak geen dorst, bij vrouwen zie je afscheiding, gezwollen tong, etc. Daarnaast verzwakt het de energie van de milt, hierdoor ga je veel denken, zorgen maken en zeuren. Juist ja, daar komt dat zeuren over het weer dan weer vandaan.

Vermoeidheid en leefgewoonten

Vaak is vocht de boosdoener van vermoeidheid. Het kan van buiten komen met het weer, maar ook door het lichaam zelf aangemaakt worden door eet- en leefgewoonten.

Nog iets wat veel Nederlanders doen, is zitten. Op de bank, in de auto, achter de computer/tv/ipad/telefoon etc. En laat nu net dát de milt energie ook verzwakken. Als de miltenergie zwak is kan die de vloeistoffen niet goed transporteren en veroorzaakt het vocht en dus de vermoeidheid.

Vermoeidheid en eetgewoonten

Als je dan het eetpatroon bekijkt, dan staat Nederland ook wel bekend om de kaas. O ja, en de melk, vla, yoghurt, karnemelk, etc. Energetisch zijn dit al koude producten en het wordt vaak uit de koelkast gegeten. Wat het dubbel zo koud maakt. Al die melkproducten doen wat met het lichaam. Je raad het al, inderdaad ze produceren vocht (suiker doet dat overigens ook). En omdat het vaak koud gegeten wordt moet het lichaam extra hard werken om het weer warm te krijgen en om te zetten. Ook hier speelt de miltenergie een rol, alleen met een zwakke miltenergie gaat daar vaak iets mis.

Tips om je vermoeidheid te verminderen

Leuk zal je nu denken, die verklaringen. Maar wat kun je daaraan doen?

  • Je kunt heel simpel beginnen, eet en drink weinig tot geen gekoelde of diepgevroren producten (zet het bijv. een half uur uit de koelkast voordat je het eet).
  • Ga van 4x per dag aan zuivel terug naar 1x, hooguit 2x (roomboter mag wel).
  • Verminder de suikerinname. Je lichaam heeft vaak behoefte aan zoete dingen, alleen denk dan aan producten als zoete aardappelen, pompoen, dadels, honing, kersen, wortel, etc.
  • Eet groeten en fruit van het seizoen en uit de streek waar je vandaan komt. Dat ondersteunt je het meeste in het klimaat waarin we leven. Bijvoorbeeld citrusvruchten komen uit warme landen en hebben een afkoelende werking. Dit is daar ook nodig, in Nederland heeft het echter een averechtse werking.
  • Beweeg regelmatig als je veel zit. Sta geregeld even op, ga wandelen of sporten.
    Zoek in ieder geval iets wat bij je past en wat je vol kunt houden.
  • Acupunctuur kan daarnaast een mooie ondersteuning zijn om je miltenergie te versterken en het vocht te behandelen. Waardoor je sneller verbetering zult merken.

En bedenk: elke kleine verandering die je doet kan al grote gevolgen hebben!