Week van de acupunctuur: Seksualiteit zo oud als de mensheid

Dit jaar gaat de ‘week van de acupunctuur’ over seks. Seks lijkt tegenwoordig goed bespreekbaar te zijn. Op verjaardagen of met vrienden een grapje maken over seks is leuk, maar naar de acupuncturist voor seksuele klachten? De huisarts is meestal al een forse drempel en dat zie je bij de acupuncturist ook terug. Vaak is het verhaal over de poep al moeilijk genoeg, laat staan praten over je seksuele klachten en/of behoeften. Jammer, want het kan veel informatie verschaffen die de behandeling juist ten goede zou komen. Daarnaast kan het misschien niet het belangrijkste zijn waarvoor je komt. Echter, een gezond en bevredigend seksleven draagt wel bij aan meer ontspanning, beter humeur en de verbinding in je relatie. Wat natuurlijk bijdraagt aan de algehele gezondheid.

Verschil tussen vrouwen en mannen

Dat vrouwen anders in elkaar zitten dan mannen is niet onbekend. Dat heeft ook zijn invloed op de seksualiteit. De belangrijkste verschillen, zowel Chinees als westers gezien even op een rij.

  • Hormonen: Vrouwen hebben dankzij de maandelijkse cyclus te maken met wisselende hormoonspiegels. Dit heeft invloed op van alles en nog wat, van libido tot humeur en van nachtrust tot concentratievermogen. In de vruchtbare leeftijd ziet het hormonale effect er anders uit dan in de menopauze maar het is er, dat is duidelijk. Bij mannen is het verschil in de invloed van hormonen meer op de langere termijn zichtbaar. Op de korte termijn is er meer gelijkmatigheid.
  • Warm en koud: Mannen zijn wat meer yang van aard en vrouwen meer yin, hierdoor hebben mannen meestal meer zin in seks. Tenzij er een disbalans is in het yin en yang.
  • Invloed van klaarkomen: Chinees gezien verliezen tijdens de seks zowel mannen als vrouwen iets van hun Jing (oorspronkelijke energie) die je bij de geboorte meegekregen hebt. Dit gebeurd tijdens het klaarkomen, wat bij de mannen meer verzwakt dan bij vrouwen omdat die sneller herstellen. Behalve als vrouwen tijdens de menstruatie seks hebben. Als dit in balans is komt het juist de gezondheid ten goede. Daarom zijn de Chinezen ook van mening dat als je ouder wordt het wijs is om de frequentie hiervan naar beneden te brengen. En bijv. tijdens ziekte je helemaal te onthouden, (dit geldt dan voornamelijk voor de mannen), zodat je de energie die je op dat moment hebt kunt gebruiken voor je herstel.

Voor welke ‘seks’ klachten kun je naar de acupuncturist?

Voor mannen én vrouwen zijn er legio ‘normale’ klachten, maar ook specifieke vrouwen- en mannenklachten, die effect kunnen hebben op het seksueel functioneren en de zin in seks. Denk aan alle soorten pijn, zowel van spieren en botten als van de ingewanden (inclusief de beruchte ‘nee-schat-nu-niet-ik-heb’-hoofdpijn, maar dan echt), stress en overbelasting, slaapstoornissen, nervositeit en depressiviteit, een kinderwens (seks omdat het van de thermometer moet), verdriet of andere emoties van nu of uit het verleden, duizeligheid, huidproblemen, schildklieraandoeningen, KNO-klachten vanuit allergie of gebrek aan weerstand, vermoeidheid, verslavingen.

Vrouwenklachten

Hier volgen een aantal specifieke vrouwenklachten die de seks kunnen beïnvloeden. Alle menstruatieproblemen, premenstruele klachten met stemmingswisselingen en gespannen borsten, vaginale problemen, libidoverlies in verschillende levensfases, de menopauze met opvliegers, overmatig bloedverlies, slaapproblemen en urineweginfecties. Begeleiding IUI/IVF/ICS-traject, zwangerschapsklachten.

Mannenklachten

Dit geldt ook voor de mannen. Denk dan aan: impotentie, libidoverlies, (hinderlijk) verhoogde geslachtsdrift, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.

Tips die het seks leven ten goede kunnen komen

  • Wat kun je eten en drinken? Oesters; die bevatten zink, net als kaviaar, kreeft en paling. Daarnaast zijn honing, truffels, asperges, tomaten, wild, selderij, fazant, eieren (met name van de kwartel), zoethoutthee en uiteraard pure chocolade bekend als afrodisiaca, die de lust opwekken.
  • Daarnaast is het van belang dat je de juiste voeding binnen krijgt, voldoende slaapt en genoeg in beweging bent. Hierdoor bouw je meer energie op wat ten goede komt voor de seks.

Tot slot nog even een Chinese wijsheid.  De chinezen zijn ervan overtuigd dat een gebalanceerd seksueel leven je minder snel verouderd en het de gezondheid ten goede komt. Dus schroom niet en praat erover.