Zweten: overmatig zweten of niet kunnen zweten?

Eindelijk een warme en droge zomer! Maar…, wat nou als je continue zweet door de warmte of dat je juist niet kunt zweten? Drie keer daags een droog shirt aantrekken en de deodorant continu in de aanslag is een optie. Of juist de warmte vermijden en binnen blijven. Er zijn andere opties! Zo is overmatig zweten met acupunctuur te verminderen en soms zelfs te vermijden. 

Wanneer zweet je overmatig?

Zweten tijdens het sporten is lekker én noodzakelijk. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft bij warm weer, koorts of bij grote inspanning zoals sporten. Daarnaast kun je het ook ervaren als je emotioneel bent. Het is dan ook heel logisch dat we meer zweten wanneer het erg warm weer is. Van overmatig zweten kun je spreken als dit gebeurt in rust of tijdens geringe inspanning. Tijdens het slapen of als je spontaan overdag begint te zweten zijn voorbeelden hiervan.

Overmatig zweten kan heel vervelend zijn. Je verliest namelijk grote hoeveelheden vocht, je voelt je ongemakkelijk bij grote zweetplekken in je kleding of wordt badend in het zweet ’s nachts wakker. Overmatig zweten tijdens je slaap kan tevens de kwaliteit van je slaap ernstig beïnvloeden.

Niet kunnen zweten of ruikt het meer dan wenselijk?

Soms kan het ook zo zijn dat je niet kúnt zweten of dat het juist heel erg ruikt. Zweten heeft een functie, dus als het niet lukt kun je je daar knap ongemakkelijk bij voelen. Over ongemakkelijk gesproken, dit geldt ook voor als je jezelf ruikt (en dan hebben we het nog niet eens over de omgeving). Er kunnen medische oorzaken zijn, denk dan bijvoorbeeld aan medicijngebruik of alcohol- en drugsgebruik. Maar ook hormonale veranderingen, overgewicht of een angststoornis kunnen invloed hebben op zweten.

Zweten en acupunctuur, helpt dat?

Wist je dat je met acupunctuur hier heel goed zweetproblemen kunt verminderen of bestrijden? Als er geen medische oorzaak te vinden is, dan is er een disbalans in je lichaam waardoor je  overmatig gaat zweten terwijl dat niet noodzakelijk is. Of dat het juist helemaal niet kunt zweten. Dit kan te wijten zijn aan bijvoorbeeld een verstoring in je vochthuishouding of omdat er te weinig of juist op sommige plekken te veel energie is. Dit is voor ieder persoon weer anders en de aanpak zal dan ook afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak. Kort gezegd brengt acupunctuur je lichaam meer in balans zodat de hoeveelheid zweten weer normaliseert.

Kun je wat ondersteuning gebruiken en wil je graag aan je gezondheid werken? Kijk dan eens verder op mijn website of neem contact met mij op om te kijken of ik wat voor je kan betekenen.

Hier kun je meer lezen over wat acupunctuur nu precies inhoudt.